Kayıtlar

2018 tarihine ait yayınlar gösteriliyor


DHCP nedir? DHCP Sunucular Nasıl Çalışır?

Resim
Günlük hayatımızda kullandığımız ve Internet'e bağlı tüm cihazlar (bilgisayarlar, telefonlar, akıllı televizyonlar ve benzeri) bulundukları ağ ve Internet üzerinde haberleşebilmek için kullanabilecekleri bir adrese ihtiyaç duyarlar. Tıpkı bir mektubu gönderirken olduğu gibi, Internet üzerinde gönderilen bilgiler de ulaştırılacakları adresi bilmelidir. Bu adrese IP (Internet Protocol) adresi denir. Tabii ki bu adresleri cihazlarımız normalde kendileri kafalarına göre alamazlar (bazı durumlar hariç, bknz APIPA ). Adresleme işlemleri sırasında düzeni sağlayacak ve oluşabilecek karışıklıkları önleyecek bir protokole ve ağ elemanlarına ihtiyaç duyulur.

Android Programlama: EditText Kullanarak Kullanıcıdan Girdi Almak

Resim
Uygulama geliştirirken en sık kullanılan komponentlerden biri metin kutularıdır. Bu kontroller sayesinden kullanıcıdan bilgiler alabiliriz. Kullanıcılar ile iletişim kurmanın en kolay ve sağlıklı yollarından biridir. Bir giriş formu tasarlıyorsak kullanıcın adı, soyadı, şifresi gibi bilgileri bu kontroller ile alabilir ve istediğimiz şekilde kaydedebiliriz. Metin kutuları Android programlamada EditText kontrolü ile yaratılır. Şimdi onu nasıl kendi programımızda kullanabileceğimize bakalım.

Android Programlama: Button Kullanımı & Event Ekleme

Resim
Butonlar kullanıcıya programınızı kontrol etmeye yönelik tasarlanmış arayüz komponentleridir. Bu komponentler arayüz tasarlanırken sıkça kullanılır. Kullanıcıdan önceden belirlenmiş yanıtlar alabilmek için de butonları kullanabilirsiniz. Örnek olarak mesaj kutularındaki "Evet" "Hayır" düğmeleri verilebilir. Android'de programlanmaları oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Android Programlama: Proje Yapısı & Android Studio Kullanımı

Resim
Hızlı ve etkili bir şekilde Android uygulaması geliştirebilmeniz için öncelikle Android'in proje yapısını anlamak ve kullanacağınız araçları tanımak size çok yardımcı olacaktır. Böylece herhangi bir problemle karşılaştığınızda, sorunu nerede arayacağınızı daha iyi görebilir ve hızlıca çözüme ulaşabilirsiniz. Öncelikle Android'in uygulamanızı nasıl bir plan ile çalıştırdığını inceleyip sonrasında Android Studio'yu ve sıkça kullanacağımız araçları inceleyeceğiz.

Hangi telefonlar Android 8 Oreo güncelleştirmesini alacak?

Resim
Google, Android 8.0 Oreo'yu 2 Ağustos'ta yayınladı ve pek çok yeni özellik ve geliştirmeyi beraberinde getiriyor. Çoğu kullanıcının kafasında aynı soru, "Benim telefonum da güncelleştirmeyi alacak mı ve alacaksa ne zaman?" Bakalım telefon üreticileri kendilerine nasıl bir yol haritası belirlemiş durumda.

Android Programlama: İlk Projenizi Oluşturmak

Resim
Android Studio'yu indirdiniz ve artık ilk uygulamanızı geliştirmek için hazırsınız. Peki nerden başlamanız gerekiyor? Android yüklü cihazlarda çalışacak bir programın temelleri nasıl olmalıdır? Bu makalede bir Android uygulaması oluşturmaya nasıl başlayacağımızı ve ayarları nasıl seçmemiz gerekeceğini inceliyoruz. Ayrıca hangi Android sürümünü seçeceğinize nasıl karar verebileceğinizi açıklıyoruz.

Android Programlamaya Hemen Başlayın! Android Studio Kurulumu

Resim
Google'ın mobil işletim sistemi olan Android için uygulama geliştirmek ve proje fikirlerinizi milyonlarca insanın kullanabileceği bir yazılım çözümü olarak sunmak istiyorsanız bu makalemiz de nasıl sıfırdan başlayabileceğinizi anlatıyoruz. Gerekli araçları edindikten sonra programlamaya hemen başlayabilirsiniz!

Bilgisayarınızın IP adresini nasıl öğrenirsiniz?

Resim
Internet bağlantınız için size servis sağlayıcız yada tercih ettiğiniz dns sunucusu tarafından atanan IP adresi nedir? Internet sitelerini ve servislerini kullanırken sizi hangi IP adresine sahip olarak görüyorlar nasıl öğrenebilirsiniz? Bu makalede size atanan IP adreslerini nasıl öğrenebileceğinizi inceliyoruz.

Windows'ta Statik IP Ayarları nasıl yapılır? (Denetim Masası)

Resim
Varsayılan olarak bilgisayarlarımız ve buna benzer cihazlar bulunukları ağ üzerinde otomatik olarak IP adresi alacak şekilde ayarlanır. Çoğu kullanıcı için bu ayarları değiştirmeye gerek yoktur. Sizin için adres atamasını DHCP protokolü otomatik olarak gerçekleştirecektir. Bilgisayarınızın her açılışta aynı adresi alması gerekiyorsa statik IP konfigürasyonu ile bunu gerçekleştirebilirsiniz.

IP Adresimi Nasıl Gizlerim? İnternette Takip Edilmenizi Engelleyin!

Resim
Internette gezinirken yada yaptığınız herhangi bir aktivitede gizli olmayı istemek en doğal hakkınız. Normal koşullarda internet sağlayıcınız tarafından size atanan IP adresini kullanmanız, gerçek hayattaki adresiniz dahil olmak üzere pek çok bilgiyi ellerinizle teslim etmeniz anlamına gelebilir. Halbuki bu hizmeti veren servislerden ödünç alacağınız IP adresini kullanarak Internet üzerinde kolayca anonim olabilirsiniz.

Opera'nın Entegre VPN Özelliği ile Internet'te Anonim Olun!

Resim
Bazen Internet'te üzerinde dolaşırken yada yaptığımız işlemler esnasında anonim olmak isteriz. Internet hizmet sağlayımız dahil olmak üzere kimse ne yaptığımıza dair bilgi sahibi olmadan Internet'in bize sunduğu dünyanın keyfini çıkartmak isteriz. Ya da en azından normal şartlarda ulaşamayacağımız internet sayfalarına erişmeye çalışırız. (Wikipedia gibi...) Böyle zamanlarda akla en çabuk gelen çözümlerden biri VPN, yani sanal özel ağlardır.

Singleton Design Pattern - Nesne Yönelimli Programlama Tasarım Desenleri

Resim
Singleton tasarım deseni obje yönelimli programlama dillerinde yazılan bir sınıfın, çalışma zamanında kesinlikle sadece bir kez örneklenmesini garanti altına alır. Singleton olarak tasarlanmış bir sınıftan sadece bir nesne üretebilirsiniz, sonraki çağırılarınızda daima önceden üretmiş olduğu nesneyi geri döndürür.

Bilgisayarınızı düzgün bir şekilde kapatmazsanız ne olur?

Resim
Bilgisayarınızla o günkü işiniz bitti ve artık kapatma vaktinin geldiğine karar verdiniz. Başlat menüsüne tıkladınız ve güç ikonunu tıklatıp açılan menüden "Bilgisayarı Kapat" seçeneğini seçtiniz. Ancak bilgisayarınızın hemen o saniyede kapanmaktansa bir çeşit "kapanma merasimi" başlattığını farketmişsinizdir. Peki odanızdaki bir lamba, yada televizyonunuz anında kapanırken bilgisayarınızın kapatılması niçin saniyeler hatta bazen dakikalar sürebiliyor?

Adware (Reklam Virüsleri) bilgisayardan nasıl kaldırılabilir?

Resim
Bilgisayarınızda tuhaf reklamlar görmeye başladıysanız, internette dolaşırken iradeniz dışındaki sitelere yönlendiriliyorsanız ve bilgisayarınız yavaşlamaya başladıysa reklam virüslerine maruz kalmış olabilirsiniz. Eğer bilgisayarınıza adware bulaştığından şüpheleniyorsanız, bilgisayarınızda küçük bir temizlik yapmanın zamanı gelmiş olabilir.

Adware nedir? Bilgisayarınızı reklam virüslerinden nasıl koruyabilirsiniz?

Resim
Adware bulaştığı bilgisayarı reklam içeren sayfalar göstermek, arama sonuçlarınızı yönlendirmek, sizle ve yaptıklarınızla ilgili bilgiler toplamayı hedefleyen istenmeyebilecek reklam virüsleridir. Ancak Adware, Trojan ile karıştırılmamalıdır. Trojan virüsleri bilgisayarınızdaki bilgileri izniniz olmadan topladıkları için zararlı programlar olarak sınıflandırılır. Adware ise genelde siz farkında olarak ya da olmadan izninizi almış programlardır.

C# LAN üzerinde TCP Bağlantısı ile Veri Aktarımı (Konsol)

Resim
Ağ bağlantısı kullanmak üzere geliştirdiğimiz uygulamalarda, ağ üzerinde bulunan diğer bilgisayarlarla veri aktarımı yapabilmek önemli bir konudur. .Net Framework bu işlemleri kolaylıkla yapabilmemizi sağlayan çok güçlü bir altyapıya sahiptir. C# programlama dilini kullanarak yaptığımız programları, farklı bilgisayarlarda çalışıyor olsalar bile kolaylıkla iletişim kurdurabiliriz.

APIPA (Automatic Private IP Adressing) nedir?

Resim
Herhangi bir ağ üzerinde bulunan cihazların birbirleri ile iletişim kurabilmeleri için uygun format ve aralıkta bir IP adresi ile ilişkilendirilmeleri gerekir. Bu sebeple ağda DHCP hizmeti veren bir sunucu yada protokolü destekleyen bir modem tarafından her makineye kullanabileceği bir özel IP adresi ataması yapılır.

İşletim Sistemleri Türleri (Single Task, Multitask ve RTOS)

Resim
İşletim sistemleri, sistem kaynaklarının (İşlemci, Bellekler, Harddisk, Giriş/Çıkış birimleri...) yönetimini gerçekleştiren ve kullanıcılar arasında bu kaynakları paylaştıran yazılım sistemleridir. Aynı zamanda bu kaynakların rahat bir şekilde kullanılabilmesi için kullanıcıya grafik bir arayüz de sunabilir (GUI). İşletim sistemleri görev işleme tarzlarına göre türlere ayrılır.

Unicast, Multicast ve Broadcast arasındaki fark nedir?

Resim
Bilgisayar ağları üzerinde çalışan programlar, diğer bilgisayarlarda çalışan programlar ile iletişim kurarken çeşitli yöntemlerle gönderilen mesajın kimlere ulaşacağına karar verirler. Bazı paketler direk olarak bir bilgisayarı ilgilendirirken, bazılarının belirlenmiş bir grup bilgisayara bazılarının ise aynı ağdaki tüm bilgisayarlara ulaşmasını isteyebilirsiniz.

Raspberry Pi Windows 10 IoT Core Kurulumu

Resim
Windows 10 IoT Core, Raspberry Pi 2-3, Arrow DragonBoard 410c ve MinnowBoard MAX gibi daha küçük bilgisayarlar da çalışmak üzere geliştirilmiş bir Windows 10 sürümüdür. Universal Windows Platformunu kullanarak, .Net dilleri (C#, VB.Net gibi) ile geliştirdiğiniz uygulamalarınızı bu kartlar üzerinde çalıştırabilirsiniz.

Açılmayan bilgisayarınızdaki dosyaları nasıl kurtarırsınız? Ubuntu Live USB nasıl oluşturulur?

Resim
Açılmayan bilgisayarınızdaki önemli dosyaları nasıl kurtarırsınız? Masaüstünüze ulaşamasanız da dosyalarınızı sadece bir USB bellekle kurtarabilirsiniz. Bu makalede Ubuntu Live USB oluşturarak bilgisayarınızı bellekten nasıl başlatacağınızı ve dosyalarınızı nasıl yedekleyeceğinizi anlatıyoruz.

Windows Fotoğraf Görüntüleyici'yi Windows 10'a nasıl geri getirebilirsiniz?

Resim
Windows 10, yepyeni bir Fotoğraf uygulaması ile birlikte geliyor. Yeni uygulama, eski fotoğraf görüntüleyicisinin yapamadığı pek çok yeni özelliğe sahip ve sıklıkla güncelleniyor. Ancak yine de eski Windows Fotoğraf Görüntüleyicisine ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız onu kolaylıkla geri getirebilirsiniz.

LAN, WAN ve MAN ağlarının arasındaki fark nedir?

Resim
Ağ sistemleri yerel ya da geniş bir alandaki bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurabilmelerini sağlayan bir bilgisayar teknolojisidir. Bu teknoloji kapsadığı alan ve fiziki bağlantı türüne göre bazı tanımlamalara bölünmüştür. Bunlar LAN (Local Area Network), MAN (Metropolitan Area Network) ve WAN (Wide Area Network)'dır.

IP Adresi nedir? Nasıl çalışır?

Resim
İnternet ve ağ üzerinde bulunan tüm cihazlar bilgi göndermek ve almak üzere kendisine atanmış bir adrese ihtiyacı vardır. Bunu tıpkı bir mektubun yada hedefine ulaşmak üzere yola çıkmış bir paketin üzerindeki adres gibi düşünebilirsiniz. İnternette de bilgiler tıpkı günlük hayattaki gibi paketlere bölünerek aktarılır ve bu paketler nereye gideceklerini bilmeye ihtiyaç duyarlar. Not IP'nin açılımı Internet Protocol yani Internet Protokolüdür. Bu protokolün görevi gönderilen "bilginin" hedef adresine gideceği rotayı bulmasını sağlamaktır. Bu protokolün günümüzde kullanılan iki versiyonu bulunmaktadır. Bu versiyonlar IPv4 ve IPv6'dır. Evinizin ya da ofisin içinde kullanılan IP adresi ile internete çıkmak üzere kullandığınız IP adresleri farklıdır. Bunlar local (yerel) ve external (harici-dış) olmak üzere ikiye ayrılır. Local IP Address (Yerel IP Adresi) Bir yerel ağın içinde kullanılan IP adresidir. Dünya üzerinde diğer local ağların içinde aynı adresler kulla

Ağ Topolojileri nelerdir? Hangi topoloji bir ağ için daha uygun?

Resim
Topoloji bir ağ üzerinde bulunan bilgisayarların ve diğer cihazların nasıl bir mantıkla birbirlerine bağlanacağını ve cihazlar arasındaki iletişim yollarını belirleyen yaklaşımlardır. Hangi yaklaşımın kullanılacağının belirlenmesi ağı şekillendirecek ekipman ve kablolara da karar verilmesini sağlayacaktır. Yapılandırılacak ağın büyüklüğü, amacı, bütçe gibi etkenler de hangi topolojilerin kullanılacağınının belirlenmesinde katkı sağlayabilir.

DNS Server nedir? Ne işe yarar?

Resim
DNS sunucusu internet sitelerine ait IP adreslerini ve onlarla ilişkilendirilen alan adlarını içeren bir veritabanı barındıran bilgisayarlardır. Ağ üzerindeki bilgisayarlar sitelere ya da diğer bilgisayarlara ulaşmak istediklerinde bu DNS sunucuları aracılığı ile site isimlerini IP adresine dönüştürür böylece siteler ile haberleşmeleri mümkün hale gelir.