Android Programlamaya Hemen Başlayın! Android Studio Kurulumu

Google'ın mobil işletim sistemi olan Android için uygulama geliştirmek ve proje fikirlerinizi milyonlarca insanın kullanabileceği bir yazılım çözümü olarak sunmak istiyorsanız bu makalemiz de nasıl sıfırdan başlayabileceğinizi anlatıyoruz. Gerekli araçları edindikten sonra programlamaya hemen başlayabilirsiniz!

Android Studio nedir?

Herhangi bir platform yada sistem için yazılım geliştirirken, kod yazmayı bizim için kolaylaştıracak ve kodumuzu derleyerek çalışabilir hale getirecek bir tümleşik geliştirme ortamına (IDE) ihtiyaç duyarız. Android Studio Google'ın Android işletim sistemi için uygulama geliştirirken size yardımcı olacak onlarca aracı ve geliştirme ortamını bir bütün olarak sunan çözümüdür. Bu araçlar arasında uygulamanızı henüz gerçek bir telefona kurmadan direk bilgisayarınızda çalıştırıp sonucu görebileceğiniz bir cihaz emülatörü de bulunmaktadır.

Java Programlama Dili

Android uygulamarının geliştirilmesinde büyük çoğunlukla Java programlama dili kullanılır. Java, anlaşılması kolay ve kısa sürede gerçekten sağlam programların ve sistemlerin geliştirilmesi için kullanılabilecek güçlü ve gelişmiş, obje yönelimli programlama dilidir. Bu dili kullanarak uygulamalarımıza ne yapmalarını istediğimizi anlatacağız.

Java JDK (Geliştirme Kiti)

Android için geliştirilen uygulamalar JVM (Java Virtual Machine - Java Sanal Makinesi) adı verilen bir altyapı programı tarafından çalıştırılır. Tüm uygulamalar ve işletim sisteminin bir kısmı Java ile geliştirildiği için bunları yorumlayacak bir alt sisteme ihtiyaç duyulur. JVM, Android işletim sisteminin derinliklerine gömülü bir şekilde gelir. Bu sebeple, bu sanal makinenin anlayabileceği kodları yazabilmek için Java Geliştirme Kitine ihtiyacımız var. Bu kit sonraki adımda indireceğimiz ve uygulamalarımızı üzerinde geliştireceğimiz Android Studio tarafından kullanılacak. (Kit aynı zamanda diğer Java programlarının geliştirilmesinde de kullanılır.)

Java JDK'i nasıl edinebilirim?

Neyse ki artık (Sürüm 2.2) Android Studio Open JDK ile birlikte geliyor. Bunun anlamı JDK'i sizin kendiniz kurmanıza gerek olmadığıdır. Sadece Android Studio'yu kurmanız yeterli.


Android Studio Kurulumu

Kurulumu çalıştırın ve talimatları takip edin. Android Studio pek çok kez sunucularına bağlanarak çeşitli dosyaları indirip kuracaktır. Bu dosyalar arasında Android'e kod yazmanıza imkan tanıyan SDK (Yazılım Geliştirme Kiti)'ler de vardır. Daha sonralarda seçeceğiniz Android sürümüne göre uygun SDK'ler yeninden indirilebilir.




Sadece klasik kurulum yönergelerini takip edin. Kurulumun ilk aşaması tamamlandığında Android Studio logosunu görürsünüz ve SDK komponentleri indirilip kurulmaya başlar.




Ardından ikinci kurulum prosedürü başlayacaktır. Standart kurulumu seçili bırakarak Next tuşuna basın.




Android Studio gerekli komponentleri indirip kuracaktır. Bu işlem internet hızına da bağlı olarak biraz zaman alabilir.




Bir süre sonra kurulum tamamlanacak ve karşılama ekranı görüntülenecektir. Bu aşamadan sonra yarattığınız ilk proje sırasında da bir kaç indirme işlemi yapılabilir, ancak bunlar daha kısa sürecektir.



Artık hazırsınız!

Android Studio'yu kurmuş olduğunuza göre artık Google'ın Android dünyası için dilediğiniz projeleri geliştirmeye başlayabilirsiniz.

Küçük bir not

Eğer kurulumdan sonra yeni bir proje yaratmaya çalıştığınızda SDK ile ilgili hata alıyorsanız, kurulum esnasında bazı geliştirme kitleri tam yüklenememiş olabilir. Çözüm olarak Android Studio'yu tamamen kapatıp, sağ tıklayarak yönetici olarak başlatmak sorunu çözebilir.

Yorumlar



Bu blogdaki popüler yayınlar

IP Adresi nedir? Nasıl çalışır?

C# LAN üzerinde TCP Bağlantısı ile Veri Aktarımı (Konsol)

Ağ Topolojileri nelerdir? Hangi topoloji bir ağ için daha uygun?

Android Programlama: EditText Kullanarak Kullanıcıdan Girdi Almak