Adware (Reklam Virüsleri) bilgisayardan nasıl kaldırılabilir?

Bilgisayarınızda tuhaf reklamlar görmeye başladıysanız, internette dolaşırken iradeniz dışındaki sitelere yönlendiriliyorsanız ve bilgisayarınız yavaşlamaya başladıysa reklam virüslerine maruz kalmış olabilirsiniz. Eğer bilgisayarınıza adware bulaştığından şüpheleniyorsanız, bilgisayarınızda küçük bir temizlik yapmanın zamanı gelmiş olabilir.

Adware programlar genellikle bilgisayarınıza kurduğunuz bazı ücretsiz programların yanında belki de farkına bile varmadan kurulabilen küçük, bilgi toplayıcı ve sizi reklamlara yönlendiren istenmeyebilecek programlardır. Bu programlar çoğunlukla web tarayıcıları etkileyerek bazı şüpheli tavırlar sergilerler (ana sayfanızı, varsayılan arama motorunuzu değiştirmek, araç çubukları kurmak, sayfalarınızı başka sitelere yönlendirmek gibi..)

Peki, bilgisayarınızı adware bulaştığından şüpheleniyorsanız ne yapmalısınız? Bu makalede iyi tanınan güvenlik ve antimalware firması olan Malwarebytes tarafından ücretsiz olarak kullanımımıza sunulan AdwCleaner ile ilgileneceğiz.
AdwCleaner'ı kullanarak bilgisayarınızdaki reklam virüslerini,kendi kendine kurulmuş araç çubuklarını, istenmeyebilecek programları ve tarayıcınızdaki ayarları sizden izinsiz değiştiren programları kaldırabilirsiniz.

AdwCleaner'ı nasıl edinebilirim?

Favori arama motorunuza AdwCleaner yazarak programı Malwarebytes'ın resmi sitesinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Araç Türkçe dil desteğine sahip ve kurulumsuz çalışıyor. 

Programla işiniz bittikten sonra da bir köşede saklamanızı tavsiye ederiz. Daha sonra işinize tekrar yarayabilir. Kurulumsuz olduğu için bilgisayarınızda son derece az iz bırakarak çalışıyor. (Sadece güncel veritabanını, tarama geçmişini ve karantina öğelerini saklıyor - bu dosyaları C:\ sürücüsü altında bulabilirsiniz)

Sistem taraması ve temizlik

Bilgisayarınız taramak için tek yapmanız gereken programı çalıştırmak ve Tara düğmesine basmak. AdwCleaner sunucusuna bağlanarak gerekliyse en güncel tanımları indirecek ve hemen bilgisayarınızda tarama işlemine başlayacaktır. 


Adwcleaner dosya sistemini, kayıt defterini, kurulmuş web tarayıcılarını tehditlere karşı çok kısa bir sürede tarayacaktır. Tarama bittikten sonra tarama raporunuzu göstererek bulunan öğe varsa onlarla ilgili nasıl bir işlem yapmak istediğinizi soracaktır. Gerçekleştirilmesini istediğiniz işlemi seçtikten sonra temizliği başlatmanız yeterli.

Kayıt defteri ile ilgili makalemizi okumak için burayı tıklayabilirsiniz.


Temizlik tamamlandıktan sonra AdwCleaner bilgisayarınızı yeniden başlatmak için izin isteyecektir. Dikkatli olun, çünkü tamam tuşuna bastığınız anda yeniden başlatma rutini başlatılacağı için o an arkaplanda üzerinde çalıştığınız kaydedilmemiş dosyalar kaybolabilir. Mutlaka önce çalışmalarınızı kaydedin.

Kaldırdığınız dosyalar daha sonra ihtiyacınız olma ihtimaline karşı karantinaya alınacaktır. Araçlar menüsünden Karantina'yı seçerek dosyaları görebilir ve gerekli görürseniz geri alabilirsiniz.

Ancak unutmayın

AdwCleaner sadece reklam virüsleri gibi istenmeyen programları kaldırmak için kullanılabilir ve gerçek bir antivirüsün yerine geçemez. Güvenliğinizi sağlamak için sisteminizde gerçek zamanlı olarak sürekli çalışan bir güvenlik çözümüne ihtiyacınız var. Neyse ki eğer Windows 10 kullanıyorsanız sisteme entegre bir şekilde çalışan ve çoğu durumda yeterli olacak Windows Defender ile korunuyorsunuz. Windows Defender da bir kısım reklam yazılımlarını kendisi engelleyebiliyor.

Yorumlar



Bu blogdaki popüler yayınlar

C# LAN üzerinde TCP Bağlantısı ile Veri Aktarımı (Konsol)

Android Programlama: EditText Kullanarak Kullanıcıdan Girdi Almak

DHCP nedir? DHCP Sunucular Nasıl Çalışır?

Android Programlama: Proje Yapısı & Android Studio Kullanımı

Bilgisayarınızın IP adresini nasıl öğrenirsiniz?