Adware nedir? Bilgisayarınızı reklam virüslerinden nasıl koruyabilirsiniz?


Adware bulaştığı bilgisayarı reklam içeren sayfalar göstermek, arama sonuçlarınızı yönlendirmek, sizle ve yaptıklarınızla ilgili bilgiler toplamayı hedefleyen istenmeyebilecek reklam virüsleridir. Ancak Adware, Trojan ile karıştırılmamalıdır. Trojan virüsleri bilgisayarınızdaki bilgileri izniniz olmadan topladıkları için zararlı programlar olarak sınıflandırılır. Adware ise genelde siz farkında olarak ya da olmadan izninizi almış programlardır.

Adware programları neyi amaçlar?

Adware, size reklamlar gösterek onu programlayan kişi/kişilere reklam gelirleri kazandırmaya çalışır. Bu programlar bilgisayarınızdan sık ziyaret ettiğiniz siteler gibi bilgiler toplar. Daha sonra bu bilgileri kullanarak örnek olarak sizi daha fazla ilgilinizi çekecek reklamlara yönlendirebilir.

Adware programları genellikle bazı diğer zararlı programların aksine sisteminizdeki diğer ayarları ve seçenekleri değiştirmezler. Programın sisteminizde yüklü olduğuna dair bir işaret görmezsiniz ve onu programlar menüsünden kaldıramazsınız. Genelde radar altında hareket ederler.

Adware sizi nasıl etkiler?

Adware programları genellikle bazı diğer zararlı programların aksine sisteminizdeki diğer ayarları ve seçenekleri değiştirmezler. Programın sisteminizde yüklü olduğuna dair bir işaret görmezsiniz ve onu programlar menüsünden kaldıramazsınız. Genelde radar altında hareket ederler.

Adware nasıl bulaşır?

Bilgisayarınıza yüklediğiniz ücretsiz (freeware) yada shareware programlarla birlikle zaman zaman geliştiricisine reklam geliri kazandırmak üzere ekstra programlar kurulabilir. Çoğunlukla kurulum esnasında bunu sizi bildirirler ve pek çoğu size kurmama seçeneğini verirler. Adware aynı zamanda zararlı yazılımdan etkilenmiş bir site aracılığıyla da sisteminize bulaştırılabilir. Kullandığınız web tarayıcıdaki bir açığı kullanmış olabilecek bir hack metoduyla bu program sisteminize yüklenebilir. Bu şekilde bulaşan adware programlarına Browser Hijacker denir.

Kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?

  • Programların kurulumu esnasında size sunduğu seçenekleri dikkatli inceleyin. Beraberlerinde yüklemeye çalıştıkları bir program varsa bunun opsiyonel olup olmadığını anlamaya çalışın.
  • İnternette dolaşırken ziyaret ettiğiniz sitelere konusunda daha dikkatli olun. 
  • Bilgisayarınızı ve internet tarayıcınızı (Chrome, Firefox, Opera...) güncel tutun. Özellikle internet tarayıcıları tehditlere daha açık durumdadır. Tespit edilen güvenlik açıkları geliştiricileri tarafından kısa bir sürede düzeltilecektir.
  • Bilgisayarınızda bir Adware programı olduğunu tespit ettiyseniz ancak sizin izin verdiğiniz bir programsa ve bu durum sizin için bir sorun teşkil etmiyorsa, önemsememeyi tercih edebilirsiniz.

Bulaşmış olan Adware programı nasıl kaldırılır?

Genelde Adware programlarını bilgisayarınızın program ekle kaldır menüsünden kaldırmak için bir araç görmezsiniz. Bu tip programlarla virüslerle ilgilendiğiniz gibi ilgilenmeniz gerekebilir. Yani güncel bir antivirüs veya antimalware yazılımları bu tarz programları tespit edebilir.

Örnek olarak Malwarebytes'a ait ücretsiz bir çözüm olan AdwCleaner, pek çok Adware programını tespit edebiliyor.

Yorumlar



Bu blogdaki popüler yayınlar

C# LAN üzerinde TCP Bağlantısı ile Veri Aktarımı (Konsol)

Android Programlama: EditText Kullanarak Kullanıcıdan Girdi Almak

Android Programlama: Button Kullanımı & Event Ekleme