APIPA (Automatic Private IP Adressing) nedir?

Herhangi bir ağ üzerinde bulunan cihazların birbirleri ile iletişim kurabilmeleri için uygun format ve aralıkta bir IP adresi ile ilişkilendirilmeleri gerekir. Bu sebeple ağda DHCP hizmeti veren bir sunucu yada protokolü destekleyen bir modem tarafından her makineye kullanabileceği bir özel IP adresi ataması yapılır.

APIPA (Automatic Private IP Adressing), Windows işletim sistemiyle çalışan bilgisayarlarda, bağlandıkları ağ üzerinde DHCP hizmeti veren bir ağ elemanı (Modem, DHCP Sunucusu) bulunamadığında yada bu cihaz tarafından herhangi bir sebeple IP adresi ataması yapılamadığında bilgisayarın otomatik olarak kendisine bir IP adresi vermesini sağlayan bir özelliktir.


APIPA ile bilgisayara 169.254.0.1 ile 169.254.255.254 arasında bir adres atanır ve varsayılan ağ maskesi olarak 255.255.0.0 değerini alınır.


Ağ üzerinde DHCP hizmeti sunan bir eleman bulunmasına rağmen, bağlanan bilgisayarların APIPA adres alması, elemanın yanlış konfigüre edilmesinden yada geçici olarak çalışmamasından kaynaklanabilir. Kendi kendine adres atamış bir bilgisayar Internet'i kullanamayacaktır, çünkü DHCP protokolü aynı zamanda Internet'e çıkış kapısı olan Modem/Router cihazının da IP adresini içerir.

APIPA nasıl yardım ediyor?

Kafanızda "Peki böyle bir özellik niçin var? Windows bilgisayarlar neden kendilerine IP ataması yapabiliyor, daha da ilginci kendi kendilerine IP atayabiliyorsa neden bu iş için ayrı bir cihaz satın alınıyor?" gibi sorular belirmiş olabilir.

Her ne kadar APIPA ile interneti kullanamayacak olsanız da ağdaki diğer bilgisayarlar ve yazıcı gibi makinelerle hala iletişim kurmaya devam edebilir. APIPA başka durumlarda da yardımcı olabilir. Örnek olarak diyelim ki küçük bir ofisteki bilgisayarlar sadece birbirleri arasında dosya transferi yapmak istiyor ve yazıcı gibi araçları ortak olarak kullanabilmek istiyor. Bu özellik sayesinde herhangi bir DHCP elemanına ihtiyaç duymadan bunları gerçekleştirebilirler. Böylece ekstra masraf yapılmaktan kurtulunmuş olur. APIPA olmasaydı bu bilgisayarlara IP atamasını bir insanın elle yapması gerekecekti. Şimdi ise dışarıdan başka bir bilgisayar bile ağa bağlandığında kendisinde bir APIPA adres atayarak ağa katılabilir ve diğer bilgisayarlar ile veri aktarımı gerçekleştirebilir.

Nasıl çalışıyor?

Bilgisayarınız ağ bağlantısı ilk sağlandığı anda DHCP sunucusunu bulmak üzere DHCP Discover yayını gönderir. Bu yayın, DHCP rolüne sahip cihazı keşfetmek için ağdaki tüm elemanlara iletilir. 

Ardından Windows, bir süre (yaklaşık 6 saniyeye kadar) DHCP sunucusundan yanıt bekler. Beklediği cevabı alamazsa APIPA devreye girer. Adres ataması yapılırken ağ üzerindeki diğer bilgisayarlardan farklı bir APIPA adresi alındığından emin olunarak IP çakışması önlenir.

Potansiyel sorunlar

Her ne kadar APIPA yardımcı olmak üzere geliştirilmiş bir özellik de olsa seyrek olarak problemlere sebep olabilmektedir. Ağ üzerindeki bir DHCP sunucusunun yoğunluktan kaynaklı olarak bilgisayarın beklediği zaman aralığında cevap veremediği yada istek sunucuya ulaşmadığı durumlarda bilgisayarın kendine IP adresi ataması kötü bir sonuç oluşturabilir. Neyseki Windows yaklaşık olarak 5 dakikada bir DHCP varlığını yeniden denetleyecektir.

APIPA, Windows sistemlerde varsayılan olarak aktif durumdadır ancak kayıt defteri üzerinden devre dışı bırakılabilir.

Yorumlar



Bu blogdaki popüler yayınlar

C# LAN üzerinde TCP Bağlantısı ile Veri Aktarımı (Konsol)

Android Programlama: EditText Kullanarak Kullanıcıdan Girdi Almak

Android Programlama: Button Kullanımı & Event Ekleme