Unicast, Multicast ve Broadcast arasındaki fark nedir?

Bilgisayar ağları üzerinde çalışan programlar, diğer bilgisayarlarda çalışan programlar ile iletişim kurarken çeşitli yöntemlerle gönderilen mesajın kimlere ulaşacağına karar verirler. Bazı paketler direk olarak bir bilgisayarı ilgilendirirken, bazılarının belirlenmiş bir grup bilgisayara bazılarının ise aynı ağdaki tüm bilgisayarlara ulaşmasını isteyebilirsiniz.

Unicast (Tek Hedef - Noktadan noktaya)

Ağa göndereceğiniz mesaj direk olarak tek bir bilgisayarı ilgilendiriyorsa, ve bilgisayarın adresini zaten biliyorsanız (IP Adresi yada MAC adresi) Unicast olarak tasarlanmış paket gönderirsiniz. Böylece arada kullanılan ağ elemanları, mesajın sadece belirtilen bilgisayara iletilmesi görevini gerçekleştirir.


Örnek olarak yerel ağ (LAN) üzerinde bir yazıcıya belge gönderdiğinizi düşünün. Bu belge sadece yazıcıyı ilgilendirir ve sadece ona gönderilmelidir. Belgenin ağ üzerindeki diğer cihazlara gönderilmesi gereksiz bant genişliği kullanmanın yanı sıra güvenlik açısından da bir tehdit oluşturabilir.




Broadcast (Genel Yayın)

Ancak bazı durumlarda bazı mesajları ağdaki tüm bilgisayar ve cihazlara göndermeniz gerekebilir. Örnek olarak bilgisayarlar birbirleri arasında dosya paylaşabilmek için öncelikle ağ üzerindeki tüm bilgisayarların adını ve adresini öğrenmek üzere bir tanıma mesajı gönderirler. Bu mesaj ağ elemanlarınca tüm bilgisayarlara ve cihazlara ulaştırılmaya çalışılır.

Bunun anlamı ağ üzerinde gönderilen bilgi işine yaramasa da alan bilgisayarlar olabilir. Broadcast mesajlarının ihtiyaç olmadan kullanılması ağ üzerinde gereksiz yük oluşmasına neden olacaktır.

Bilgi ağ üzerindeki herkese iletilir.

Multicast

Yukarıda belirttiğimiz durumların dışında bir durum daha söz konusu olabilir. Diyelim ki elinizdeki bir mesajı tek bir bilgisayara yada ağdaki tüm bilgisayarlara değil de, önceden belirlenmiş bir gruba göndermek istiyorsunuz. Bu durumda Multicast kullanmak en mantıklısı olacaktır.

Multicast metodunda bilgisayarlar birbirlerine herhangi bir şey göndermeden önce, kendi aralarında bir grup oluştururlar. Bu iş için atanmış olan IP adres bloklarından uygun bir adresi seçerler ve ağ elemanlarına bildirirler. Böylece bu IP üzerinden gönderilen mesajlar sadece bu gruba üye olan bilgisayarlara iletilir. Gruba daha sonradan yeni bilgisayar eklenebilir veya bilgisayar gruptan ayrılabilir.

Multicast sadece belirli grup bilgisayar üzerinde çalıştığından, potansiyel olarak Broadcast'e göre daha az bant genişliği kullanacaktır.


Bilgi sadece grup üyelerine aktarılır.

Yorumlar



Bu blogdaki popüler yayınlar

C# LAN üzerinde TCP Bağlantısı ile Veri Aktarımı (Konsol)

Android Programlama: EditText Kullanarak Kullanıcıdan Girdi Almak

Android Programlama: Button Kullanımı & Event Ekleme