Bilgisayarınızın Özelliklerini ve Sıcaklıklarını Kolayca Öğrenin!
Bilgisayarınızın içinde onu bir bütün hale getiren parçaların neler olduğunu öğrenmek istiyorsanız yada bu parçaların sıcaklıklarını kolayca takip edebileceğiniz bir araç arıyorsanız bu makalede incelediğimiz araç sizin için tasarlanmış demektir. Speccy'yi kullanarak tüm bunları kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Bazen, özellikle de bilgisayarınızda bir sorun ortaya çıktığında, sorun çıkaran bileşenin marka ve modeline ihtiyacınız olabilir. Ya da dizüstü bilgisayarınızın içinde kullanılabilecek ekstra bir RAM slotu olup olmadığını öğrenmek isteyebilirsiniz. Kasanın içine açmak böyle durumlarda pratik bir çözüm olmayabilir. Yada bilgisayarınız anlaşılmadık bir şekilde aniden kendi kendine kapanıyorsa, sorunun sıcaklıklarla ilgili olup olmadığını görebilirsiniz.
Speccy
Speccy, Piriform tarafından geliştirilen ücretsiz bir sistem bilgi ve takip programı. Bu aracı kullanarak bilgisayarınızın içindeki parçalarla ilgili detaylı bilgileri görebilirsiniz. Araç aynı zamanda parçaların durumunu, geçerli çalışma hızları ve sıcaklıkları gibi bilgileri de gösterebiliyor.Bazen, özellikle de bilgisayarınızda bir sorun ortaya çıktığında, sorun çıkaran bileşenin marka ve modeline ihtiyacınız olabilir. Ya da dizüstü bilgisayarınızın içinde kullanılabilecek ekstra bir RAM slotu olup olmadığını öğrenmek isteyebilirsiniz. Kasanın içine açmak böyle durumlarda pratik bir çözüm olmayabilir. Yada bilgisayarınız anlaşılmadık bir şekilde aniden kendi kendine kapanıyorsa, sorunun sıcaklıklarla ilgili olup olmadığını görebilirsiniz.
Nasıl kullanılır?
Summary yani özet ekranında parçalarla ilgili genel bilgileri görebilir ve hepsinin sıcaklığını aynı anda kontrol edebilirsiniz. Detaylı olarak görmek istediğiniz parçaya tıklayabilir yada yandaki menüden seçebilirsiniz. Böylece ilgili bileşenle ilgili daha detaylı bilgi görebilirsiniz
Summary yani özet ekranında parçalarla ilgili genel bilgileri görebilir ve hepsinin sıcaklığını aynı anda kontrol edebilirsiniz. Detaylı olarak görmek istediğiniz parçaya tıklayabilir yada yandaki menüden seçebilirsiniz. Böylece ilgili bileşenle ilgili daha detaylı bilgi görebilirsiniz.
Bilgisayar Bileşenleri
Bilgisayarımızı "bilgisayar" yapan parçalara şöyle bir göz atalım:
Operating System (İşletim Sistem): Donanımsal bir parça değildir. Bilgisayarınızdaki bileşenleri organize ederek kullanmanızı sağlayan ve çalışan her program için gerekli altyapıyı sağlayan yazılım sistemidir.
CPU (İşlemci): Bilgisayarınızın merkezi işlem birimidir. Hesaplamalar ve kod yürütülmesi bu çip tarafından gerçekleştirilir. Sıcaklıkları yüksek seviyelere çıktığında kendilerini yavaşlatarak daha fazla ısınmanın önüne geçmeye çalışabilirler.
RAM (Bellek): Programların ve işletim sisteminin üzerinde çalıştığı verileri geçici olarak barındıran donanımdır.
Motherboard (Anakart): Tüm bileşenlerin direk yada dolaylı olarak bir şekilde bağlı bulunduğu devre kartıdır. Parçalar arasındaki iletişim ve organizasyonu sağlar.
Graphics (Grafik İşlemcisi): Bilgisayar ekranındaki grafikleri oluşturan işlemcidir. Ekranda gördüğünüz her şey bu çip tarafından çizilir. Bazı bilgisayarlarda işlemcinin modeline göre, bir adet gömülü bir adet harici işlemci bulunabilir. Bazı grafik işlemciler ayrı bir kart üzerinde bulunabilir
Storage (Depolama): Bilgilerin kalıcı olarak kayıt edildiği ve gerekli olduğunda okunduğu parçadır. SSD, HDD gibi türleri bulunabilir.
Optical Drives (Optik Sürücüler): CD-DVD okuyucunuz
Audio (Ses): Çalışan programlardan ses alabilmenizi sağlayan ve sesleri dijital ortamdan analog ortama çevirerek duyabilmenizi, tersini yaparak da elektronik ortamda saklayabilmenizi sağlar.
Peripherals: Bilgisayarınızda ekstra olarak takılı olan fare, klavye, usb bellek, touchpad gibi cihazlar.
Network: Ağ bağlantısı gerçekleştirmenizi sağlayan bileşen.
teşekkürler
YanıtlaSil